Mina Forsminnen....

Nedtecknat av Anna-Lisa Carlsson (född Runemalm)

Minnen från min uppväxt i Bispgården


I denna första avdelning kommer det att handla om min far Johan Runemalm.


Smålänningen som fastnade för Bispgården.
Johan Runemalm kom från Småland där han hade gått i lära hos sin farbror som hade Möbelsnickeri i Sandslätt.

Men det var som Resemontör han kom till Ragunda 1928 för att ställa om en olönsam Möbelverkstad till Bobintillverkning. Bobiner användes i Spinnerierna.
Han blev kvar där som Verkmästare till 1930. Då kom Fabrikör Eklund från Bispgården dit för att titta på verkstaden som fått ett så stort uppsving på sista åren.
Han övertalade Johan att börja på Eklunds Möbelsnickeri.
När Johan hade flyttat så skrev han till sin bror, att "Det här är en mycket vacker plats. Här kommer jag att stanna".

Sommaren 1931 går han med i Bispgårdens Simsällskap och deltar i uttagningarna för DM vid Annedal. Han var 31 år och fick en pokal och 2 bronsmedaljer.

Sedan reste han till Östersund för att avlägga Simmagistern. Proven som skulle avläggas var sträck-, rygg- och klädsim, flytning, vattentrampning, längddykning, djupdykning efter föremål, avklädning i vattnet, hopp från trampolin vilket inte var obligatoriskt för Magistermärket där Johan avstod från den höga trampolinen för det var gruvsamt högt, tyckte han. Han var mycket stolt över Diplom, Eklövskrans och Silvermedalj och att det hade varit 1000 personer som tittat på.
1932 engagerade sig Johan i utedansbanan vid Nipan där de byggde upp stånd för olika aktiviteter som pil- och bollkastning, spelhjul, lotterier och annat som gjorde det till en riktig festplats där Bispgårdsborna kunde träffas och ha trevligt. Allt sådant arbete gjordes på den tiden frivilligt och utan arvode.Johan träffar Telefonissan Anna Norgren som hade anställning på Telegrafstationen, inrymd i Hilma Lindgrens hus. Det blev giftermål efter att bostadsfrågan lösts. Det var nämligen inte helt lätt eftersom Sradsforsens Kraftverk hade börjat att byggas och det bodde folk i varenda vedbod, som det sas. Men Vaktmästarbostaden på Föreningshuset var ledig och där flyttade Johan in 1934, med tillhörande tjänst.

Och då blev Johan "Nöjespappa" på sin fritid. Han bokade in musik till dansaftnarna och alla andra evenemang som revyer, trolleriföreställningar, teaterföreställningar och annat som kunde roa Bispgårdens befolkning. Han bokade in artister, skådespelare, dragspelvirtuoser, trollkonstnärer och annat nöjesfolk som reste runt i landet. Hit kom de flesta av dåtidens skådespelare som turnerade i landet mellan filminspelningarna. Elof Ahrle, Nils Poppe, Fridolf Rudin, Sigge Furst, Bullen Berglund, Åke Grönberg, John Botvid, Thor Moden, Åke Söderblom, Anna-Lisa riksson, Sickan Karlsson m.fl.
Kända Dragspelsmästare kom och Hypnotisörer var mycket omtyckt underhållning och paret Truxa var där ett par gånger och kollrade bort folk. Och så Buffalo Bill, som kom med en apa, som säkert de flesta i samhället aldrig sett i verkligheten.


Alla hade Johan kontakt med och visade dem till rätta.

Forts. följer.

Varma hälsningar, Anna-Lisa
Tillbaka

Senast uppdaterad 20 juli 2010 av Studio SOS,Webbateljen,Osby