Gerålund


Vilka minnen är inte förknippat med det feststället.
Berätta ditt även du...... om du vågar?
Samtliga bilder: Foto & ©: Tomas Forsström
Här berättar
Gunnar Westlund
sin historia från 40-50 talet
.
Under mellandagarna har jag suttit vid min dator, och när jag knackade in Bispgården så kom det fram många hemsidor, däribland Martin Bergmans berättelser från Roslagen om min väg till Bispfors via Järån. När jag läser Martins berättelser, blir jag påmind om mina ungdomsår.

Först vill jag berätta om Gerålund festplatsen som roade gammal och ung . Det var Göte Andersson med familj som såg till att allt fungerade.
Det jag mest kommer ihåg var alla dansorkestrar som besökte Gerålund det var Tore Svanerud, Leon Landgren med Thory Bernhards, Almstedt-Lind Qvartetten, Kennet Fagerlund med Bengt Hallberg som pianist och Gunnar Jonsson bas, Kettyl Olsson med Röjarn Nyberg, Emil Ivring, Harry Sandklev med orkester, Carl Jularbo, Erik Frank, Karl och Erling Grönstedt och inte förglömma Lill-Babs med orkester och många många fler, man kan säga att alla moderna och populära dansband förekom på Gerålund.
Jag hade nöjet att se och höra Karl Gerhard, Stålfarfar som sjöng och dansade med flickorna däribland Seja Hintala (Nygren).

Göte byggde upp en boxnings ramp så att jag och alla andra fick se Ingemar Johansson och Olle Tandberg gå en uppvisnings match, en verklig upplevelse för oss alla som gillade Ingemar.
Det var vanligt att gästande orkestrar hade senframträdande vanligast klockan elva på kvällen, var det en jazz orkester så stod alla jazzdiggare framför scenen och spisade Bosse Söder, Sven Olsson, Axel Perman och många fler.
Ibland hade Göte ordnat med tunneldans, uppspikade masonitskivor en bit från ytterväggarna på dansbanan, och svag belysning det inbjöd till att många kunde krama om sin danspartner lite extra. Bakom scenen var det servering kaffe med bröd, Loranga, Pommac, Rio-cola. Det förekom kaffekask och grogg också.
Hade damerna avlånga handväskor så visste man att där kunde förvaras brännvin. Dom äldre männen hade fickflaskor.
Många som inte kunde dansa tillbringade kvällen med att diskutera fotboll, jakt, fiske, arbete och gamla och nya händelser i bygden. Varmkorv med senap kunde man köpa i korvkiosken. Om jag mins rätt fick man korven i tunt rektangulärt papper. Tombola, skjutbana för luftgevär och ett stort utbud av aktiviteter.
Götes högra hand var Algot Hemlin, han såg till att dansgolvet var polerat och var en stor älskare av Thory Bernhards.
En del av publiken och dansarna försökte ibland planka sig in, festplatsen gränsade mot Järån det har berättas för mej att tjejerna tog av sig skorna och drog upp kjolarna för att vada över ån pojkarna var väl också med.
Det märktes att vissa personer var blöta när dom kom in på festplatsen. Ibland under dansen eller att man satt i serveringen så slocknade lyset det blev kolsvart, då kom Göte med ficklampan det var väl överbelastning på nätet en säkring måste bytas ut.
Det har berättas för mej att Göte hade en myntapparat som han fick ladda med pengar för att få ström till festplatsen om det är en skröna eller om det är sant kan jag ej svara på.
Jag har tillbringat många härliga och fantastiska kvällar i min ungdom på Gerålund, jag träffade Göte för många år sedan då bodde han i Böle jag köpte ägg av honom vi pratade om Gerålund och 40-50-talet.

Gunnar Westlund
År 020113
Denna berättelse samt många flera hittar du även under "Forsminnen"
Tillbaka

Produktion & © 2001, 2002 uppdaterad 16 januari 2002 Webbateljén,Osby, Sweden