En presentation av Hängbrons status juli 2006

Av "Vår utsände" reporter Martin Bergman.
Alla bilder "Klickbara"


Hängbron över Indalsälven juli 2006

Jag var inbjuden till en skolträff den 8 juli 2006 vid Värdshuset Vildhussen. Med på träffen fanns också Roland Olsson. Roland växte upp i Bispgården på 1950-talet och bodde efter vägen mot Svarthålsforsen. Roland och jag pratade en hel del om projektet med den gamla hängbron och vi kom överens om att besöka hängbron gemensamt.
Söndag förmiddag gjorde vi slag i saken. Roland skulle efteråt fortsätta sin hemfärd till Stockholm och jag själv bli kvar några dagar ytterligare. Vi visste om att vägen ner till hängbron gick i närheten av Österede gamla skola. Skolan, som inte längre finns kvar eftersom den brann ner till grunden någon gång under senare delen av 1900-talet.
Det är Roland Olsson som står ute på bron. Han ser inte speciellt orolig ut då den nya trädklädseln har blivit mycket stabil.
Vi hittade igen vägen ner och körde så långt det var möjligt och började vår promenad nerför nipan efter en upprustad väg som vi förstod skulle leda till hängbron.

Det var en fantastisk fin morgon och vi riktigt njöt av den underbara naturen efter den branta vägen nerför nipan.
Efter ca tio minuters vandring uppenbarade sig Indalsälven och hängbron. Konstbyggnadsverket som jag tidigare enbart sett på foto låg där pånyttfött.
Nytt gångbanevirke samt skyddsräcken hade lagts över hela bron. Pyloner och vajrar som höll upp bron såg ut att vara desamma som vi sett på fotona. Vi tvekade inte ett ögonblick utan började vår vandring över bron. Vi kände att det gungade lite mitt på bron. Men det är väl helt naturligt för en hängbro. Väl komna över bron kunde vi se att man röjt upp två stigar. Stigarna leder förmodligen upp till bebyggelsen på Moan och allmänna vägen mellan Hannesforsbron och Ragunda.
Roland och jag tog bilder och en del av dessa kan ni se här intill. Eldsjälarna för hängbrons återskapande har utfört ett fantastiskt arbete.

Några dagar senare besökte jag min gamle vän Greger Olsson vid hans barndomshem på Moan. Greger är ju en av eldsjälarna för upprustningen av hängbron. Greger var inte hemma vid gården. Jag satte mig ner och njöt av den vackra naturen och de gamla byggnader som finns på Moan. När jag just var i färd att åka därifrån, kommer en person vandrande nerifrån Indalsälven och hängbron. Det var Greger som kom efter att ha varit nere vid hängbron och jobbat.
Greger kunde berätta att längsgående virke skulle läggas över bron samt att pyloner och övriga stålkonstruktioner skulle rostskrapas och målas. Jag tog några foton av eldsjälen Greger Olsson utanför hans barndomshem.
Greger bor själv i Hammarstrand numera och har barndomshemmet som sommarställe tillsammans med sin bror Bernt.
Tänk att det blev verklighet att återskapa hängbron över älven. Jag själv stöttar projektet helhjärtat och råder flera att bli medlem i Hängbrons vänner.

Martin Bergman i juli 2006Tillbaka

Produktion & © 15 juli 2006 Webbateljén,Osby, Sweden