Adolf Klasson, skomakare i Bispgården, född 1876-06-08
Adolf Klasson, skomakare i Bispgården, född 1876-06-08

Han kallades för "Klas-Adolf" och måste ha en hedersplats under vår hemsida. Han var en skomakare av den gamla stammen och det luktade läder i hans verkstad. Han kom att bli Jämtlands äldste innevånare, när han gick bort 1977-12-22.

Jag och min mor bodde i hans hus en kort tid mellan 1958-1959. Han var en underbar människa och visste vad ungdomen vid den här tiden ville ha för "skodon". Emilia var hans fru och syster till min mor Annie.

Skomakare Johan Adolf Klasson
Fotograf: Alexander Fröberg

Emilia Matilda Elisabet Nyberg, född 1885-09-15 i Böle Fors
Fotograf: Hanna Löfgren; Bispgården
Han försåg oss ungdomar med de bästa skor som kunde tas fram från Oscaria eller Hästens skor från Örebro. Ville vi ha klackjärn på "myggjagarna" så ordnade han det. Jag vet inte vad klackjärnen hade för betydelse, men onekligen gav dom en viss respekt när man vandrade mellan Café city och Astoria, i Bispgården. Det smattrade lite speciellt på de nyasfalterade gångbanorna.

"Klas-Adolf", hade sin skomakareverkstad i det undre planet i närheten av den gamla järnvägsviadukten. Jag och min mor bodde på tredjeplanet i hans hus.

Byggnaden ligger alldeles intill stambanan och i närheten av bagare Runo Brandborg. Runo och "Klas-Adolf" var och kommer för alltid att bli mina stora minnesbilder från Bispgården. Runo för sina bakade drömmar och "Klas-Adolf" för sin skomakarekonst.
Adolf Klasson blev alltså drygt 101 år och jag kommer aldrig att glömma honom. Han har för evigt etsat sig fast i mitt minne. Det luktade läder i hans verkstad.

Martin Bergman 2008-01-10

Bagare Runo Branborgs hem och vägen som leder till "Klas-Adolf"
Ägare till fotot: Jan Brandborg
Under min uppväxt var det vad jag minns 2 saker som var obligatoriska när det drog ihop sig till examensdags och konfirmation.

Det var ett besök hos skräddaren Sjöberg och hos skomakaren Klasson.

Vet inte om det är sant eller om det är en skröna. Men jag har hört det i alla fall att om kunden ville ha ett par bruna skor och Klasson inte hade det i lager så ska han ofta ha sagt "Det går felŽ och bruneŽ på dem"
Kommentarer webbmaster Sven-Olov

Tillbaka

Produktion & © 2008 Webbateljén,Osby, Sweden