Harry Jonsson möbelsnickare

Vi har tidigare skrivit om möbelsnickaren Ernst HARRY Jonsson, född 1916-03-05 i Graninge. Harry var gift med Alfrida (FRIDA) Jonsson född 1922 i Hällesjö. Vi berättade om Harry tidigare under Eklunds möbler där han var verksam under många år. Vi har valt att bryta ut den del som finns där. Fotona har vi mottagit från deras son Jan Harry Jonsson som idag är bosatt på Frösön. Fotot med Frida på en perrongsoffa har vi inte lyckats lista ut vilken järnvägsstation det kan vara. Vi tar därför emot tips på detta.

Vi har mottagit ytterligare ett foto som är från Bispgårdens järnvägsstation. Fotot har vi mottagit från Gudrun Hedberg född Skoog i Fors. Gudrun är idag bosatt i Hudiksvall och finns själv med på fotot tillsammans med sina föräldrar. Tack till er båda för att vi alla får ta del av dessa unika foton. Jan har dessutom lovat att komma med flera foton från sina föräldrars samling.

Sven-Olov Sundin och Martin Bergman 2013-01-21

Harry Jonsson möbelsnickare

Harry Jonsson var en möbelsnickare I Bispgården under1940 och 1950-talet. Han tillverkade inte bara möbler utan även instrument. För mycket länge sedan skrev signaturen "Vattumannen" i Östersunds-Posten följande om honom.

Folk man möter

Det står en förnämligt utförd basfiol i stora rummet hos f.d. möbelsnickaren Harry Jonsson i Bispgården. Där står en handgjord sekretär, högklassigt utförd i ett flertal ädlare träslag samt med intarsia. I ett annat rum ser man några träskulpturer och på väggarna hänger färdiga exemplar av jämtlandsvapnet, skurna i trä och i ett utförande, som vittnar om en häpnadsväckande skicklighet.

Och skaparen av allt detta är Harry Jonsson, f.n. anställd som byggnadsarbetare, tidigare möbelsnickare med 16 års erfarenhet i yrket hos Eklunds möbelverkstad, Bispgården. Han är född ångermanlänning, är 38 år och en lugn och anspråkslös person. Bevis på yrkesskicklighet är silvermedalj och gesällbrev som han mottog i april 1948 av Bispgårdens hantverks- och industriförening. Silvermedaljen tilldelades han som särskild utmärkelse för sin handgjorda sekretär.

Han började med sin hobby 1948 och har under årens lopp utfört massor av tavlor och porträtt skurna i trä, föreställande kända personer, bl.a. Per Albin Hansson och Albert Engström.

De kanske mest uppmärksammade arbetena är hans jämtlandsvapen, av vilka han utfört ett 100-tal jämte en del andra länsvapen.

De är samtliga sågade och skurna i trä samt polerade. Det är faktiskt små mästerverk ifråga om perfekt och detaljrikt utförande. Arbetena är godkända av riksheraldikerämbetet.
Alla bilder är klickbara


Bild 1
Möjligen kan det vara min bror Eskil längst till vänster på fotot med lastbilarna. Lastbilarn a är ju Y-registrerade, vilket förbryllar. Tänkbar åkare vid den här tiden kan ändå vara Kalle Engström från Bispgården. Han kan ju ha köpt bilarna begagnade i Västernorrland. En annan tänkbar åkare kan vara Hallin från Västanå och då stämmer det med Y.

Bild 7
Bispgårdens järnvägsstation från 1930. Det är mina föräldrar John och Elsa Skoog och jag Gudrun. Den är fin tycker jag. Kanske ska vi åka till mormor och morfar i Håsjö. Gudrun Hedberg själv är ju med på fotot.

Bild 3
Ansamlingen av män, så sitter H Jonsson med dragspel.

Bild 5
Damerna i soffan, Frida Jonsson i mitten.

Bild 2

Bild 4
Herrarna på bron framför Hammarforsen, H Jonsson till höger.

Bild 6
Tillbaka

uppdaterad 19 januari 2013 Studio SOS,Osby, Sweden