Svarthålsforsen före och under byggnationen.

Ett gammalt vykort trol. från -30 el tidigt 40-tal Alex Fröberg fotograferade forsen någon gång på 1940-talet.

Material från Tage Jacobson, Boden

Det kom ett mail från Tage Jacobson, Boden: Min far var verkmästare på krafverksbygget mellan 1949-1955. Jag upplevde min allra tidigaste barndom vid byggnationen och bodde i de hus som fanns uppförda för tjänstemännen. Bifogar en bild som är troligtvis tagen omkr 1950. Bilden har troligtvis använts för någon form av kartering. Fotograf kan vara Hans Hittenkoffer, men ej vederlagt.
Denna visar själva dammbyggnaden från uppströms sida. I bakgrunden ses den kran som användes för transport av byggmaterial till byggnationen. Personen som står framför är verkmästare John G Jacobsson 1909-1973
År: 1953
Fotograf : Hans Hittenkofer
Denna bild är från sprängningen av en fångdamm nedanför stationen som var byggd för att möjliggöra byggnation av utloppskanalen. ca 6 ton sprängmedel användes vid tillfället och hela byggområdet var avspärrat. År: 1954
Fotograf : Hans Hittenkofer


Länk till flera bilder från Svarthålsforsen: http://www.hangbron.com/Gamlabilder.htm

En liten exposé över händelser i Bispgården 1950-60.
Nu ska vi titta på händelser på tomten som
Vattenfall hade mellan Konsum och SJ spåren.

Lite historik: 1:a stiftelsehuset byggdes -52/53, 2:a tv -54/56, 3:e th. -56/57 uppg.*
Alla bilder "Klickbara"

Tomten användes som upplagsplats för Vattenfalls material fram tills Stiftelsehuset började att byggas. Lägg märke till SJ:s magasin tv. och Konsum hade sitt magasin kvar. Detta Konsumlager betjänade 11 Konsumbutiker i Fors Konsumtionsförening. Lagerchef var Niklas Sundin. Foto c:a 19491:a Stiftelsehuset byggs Nu börjar det att hända saker. 1:a våningen av Stiftelsehuset har kommit upp.
2:a våningen är snart färdig. Titta även på förrådet till vänster och traversen som SJ använde flitigt för lossning och lastning. 2:a våningenLossning av transformator En av transformatorerna till Svarthålsforssens kraftverk har anländt.
Lossningen gjordes på så sätt att järnvägsvagnen stod under traversen. Med domkrafter lyftes för "frigång" från gavlarna. Därefter demonteras järnvägsvagnssidorna. Järnhjulen byttes mot gummihjul. Transportgavlar monterades på och se transformatorn stod på en vägtrailer. Som en Meccanolåda - fast på riktigtKlart för avfärdTransformatorn är klar för transport till Svarthålsforsens kraftverk.
Trucken som användes som dragfordon. Trucken

Tillbaka

Produktion 2 januari 2009 Webbateljén,Osby, Sweden